Skip to main content

+31 318 541 369

Wat is een pelletketel

Nederlands expert in pelletketel en pelletkachel-cv

Wat is een pelletketel

Een pelletketel is een op houtpellets gestookte cv-ketel die uw gasgestookte ketel compleet vervangt. Met een pelletketel kunt u CO2-neutraal stoken. Daarmee bespaart u het milieu én u bespaart ook meteen 30% - 40% op uw stookkosten.
De pelletketel is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen, n.l. met automatische pelletstoevoer of met de hand gevuld. Met automatische vulling worden de pellets uit een voorraadbunker aangezogen. Met handvulling wordt de buffer van de ketel met pellets uit zakken gevuld.

Voordelen van een pelletketel

Door alle voordelen van een pelletketel stappen steeds meer particulieren en bedrijven over op een pelletketel. U hebt er ook geen omkijken naar: de pelletketel werkt volautomatisch. En u heeft met een pelletketel geen aanvullende voorzieningen meer nodig voor het verwarmen van uw cv-installatie en tapwater.

Een pelletketel is een biomassaketel. De biomassa bestaat uit houtkorrels die duurzaam worden geproduceerd. Er worden geen bomen voor gekapt. De beste pellets zijn namelijk gemaakt van resthout uit de hout- en timmerindustrie.

Hoe werkt een pelletketel?

Aan de pelletketel is een soort buffer gekoppeld met een voorraad hout. De houtpellets worden automatisch naar de brander getransporteerd. Een gloeiontsteking en een ventilator zorgen voor het ontsteken en verbranden van de pellets. Met de hitte die vrijkomt wordt het water verwarmd. Het warme water gaat gewoon via uw bestaande cv-leidingen naar uw cv’s, eventuele vloerverwarming en warmwaterkraan. U kunt de temperatuur in huis gewoon zelf instellen met een thermostaat.

Ook zit er een kleine boiler in de pelletketel. Daarin wordt het warme water opgeslagen. De boiler zorgt ervoor dat u altijd bent verzekerd van warm water. Zo heeft u dus met een pelletketel ook in de warmere periodes altijd direct warm tapwater.

Een pelletketel is net als een gasgestookte cv-ketel gekoppeld aan het stroomnetwerk. De stroom die de een pelletketel gebruikt is, net als bij een gasgestookte cv-ketel, minimaal.

Geautomatiseerde aslade

Omdat al het hout volledig wordt verbrand, is de hoeveelheid as minimaal. U hoeft de aslade van een pelletketel maar één tot enkele malen per jaar de legen. U hoeft dat niet zelf in de gaten te houden: u krijgt automatisch een waarschuwing als de aslade bijna vol zit. De weinige asresten kunt u kwijt bij het gft of gebruiken als tuinbemesting (goed voor uw bloemen en planten door hoge hoeveelheid stikstof van 5%).

Soorten pelletketels

De markt van pelletketels en pelletkachels-cv is in verhouding jong. Door de grote voordelen zijn er al meerdere fabrikanten op de markt en ook meerdere soorten pelletketels en pelletkachel-cv’s. Pelletketel.nl heeft zich volledig gespecialiseerd in pelletketels en cv-kachels. Wij zijn dé Nederlands expert en richten ons op hoge kwaliteit en duurzaamheid. Wij bieden alleen de beste en meest besparende pelletketels en pelletkachel-cv’s.

Welke pelletketel is het meest geschikt voor u?

Welke type pelletketel voor u het meest geschikt is, hangt af van onder meer uw type huis, uw gezinssamenstelling en of u overdag ook veel thuis bent. Heeft u een kleinere woning, dan kan een pelletkachel-cv ook een goede oplossing zijn. Check via de besparingstool welk type voor u het meest geschikt is. U weet dan meteen hoeveel u bespaart.

Zelf uw temperatuur regelen met een modulerende pelletketel

U regelt de temperatuur in huis gewoon een thermostaat die gekoppeld is aan de pelletketel. De gekoppelde boiler zorgt ervoor dat er altijd warm water is. De pelletketels werken modulerend. Dat betekent dat de pelletketel zich bijzonder energie-efficiënt aanpast aan uw vraag. Vergelijk het met een rijdende trein: op het moment dat de trein op voldoende snelheid is om bij het volgende station te komen, kan de motor van de trein worden uitgeschakeld. Modulerende pelletketels zijn daarbij extra duurzaam. Ze zijn van een betere kwaliteit, bedrijfsbetrouwbaarder en hebben een langere levensduur dan niet-modulerende.

Geen houtrook en fijnstof

Bij pelletketel.nl bent u gegarandeerd van de beste kwaliteit pelletketels. Een groot deel van de door anderen aangeboden pelletketels komen uit de voormalige Oostbloklanden en Italië. Veel van deze ketels hebben een middelmatige tot slechte kwaliteit. Dat kan grote nadelen opleveren. Denk aan de bijdrage aan verduurzaming, houtrook, geuroverlast, fijnstof, de mate van verbranding van pellets en de levensduur van de ketel. Met de ketels van pelletketel.nl weet u zeker dat u 100% duurzaam stookt, u houtrook en fijnstof voorkomt en dat u een pelletketel heeft van hoge kwaliteit.

Verzekerd van kwaliteit

Pelletketel.nl kiest voor de beste kwaliteit pelletketels uit met name Oostenrijk. Onze ketels voldoen aan de strengste Europese criteria en leveren de meeste voordelen op voor zowel het milieu als uw portemonnee.

Kwaliteit pellets belangrijk

De keuze van de pellets is ook erg belangrijk. Met EN+A1-pellets voor productie voorkomt u problemen wat betreft houtrook, geuroverlast en fijnstof. Ook voorkomt u dat de pellets eventueel in uw ketel vastlopen door bijvoorbeeld afwijkende groottes. Pelletketel.nl adviseert daarom de meest duurzame en beste kwaliteit pellets.

Onderdelen

Onderdelen van een pelletketel

De onderdelen van een pelletketel:

  • Cv-ketel
  • Hokje of tankje voor pelletopslag

In huis

Wat betekent een pelletketel of pelletkachel cv in huis?

De pelletketel staat meestal op de oude plek van de gasketel of op een andere, logische plek buiten de huiskamer. De pelletketel neemt iets meer ruimte in dan een gasketel door de extra ruimte die nodig is voor de pellets.

De pelletketel kan gewoon worden aangesloten op de bestaande cv-voorzieningen en het bestaande waternetwerk in huis. Een pelletketel wordt buiten de huiskamer of buiten geplaatst met een geschikt lucht aan- en afvoerkanaal. Pelletketel.nl helpt u hierbij.
De pelletketel wordt automatisch gevuld vanuit een buffertank die gekoppeld is aan de pelletketel.

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw verwarmingskosten?