Skip to main content

+31 318 541 369

Pellets

Pellets voor uw pelletketel of pelletkachel-cv

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels voor pelletketels, pelletkachel-cv’s en pelletkachels. De houtpellets van de beste kwaliteit worden gemaakt van zuiver resthout uit de timmer- en houtindustrie. Biomassa dus. Daar worden geen bomen voor gekapt. Deze houtpellets komen in uw een pelletketel of pelletkachel-cv volledig tot verbranding.

Kwaliteit pellets belangrijk

Er zijn veel kwaliteitsverschillen in het groeiende aanbod. De grootste verschillen zitten in de herkomst van de houtpellets en de productiewijze van de pellets. Wij adviseren om houtpellets te gebruiken, die volgens de strenge Europese normen worden geproduceerd: EN+A1. Deze houtpellets zijn duurzaam geproduceerd en zorgen ervoor dat uw ketel optimaal werkt. Deze pellets kunt u bestellen.

Let op!

Er worden ook veel houtpellets als EN+A1-gecertificeerd aangeboden, waarvan de leverancier/handelaar EN+A1 gecertificeerd is. Maar dat zegt niet dat de pellets ook EN+A1 certificaat geproduceerd zijn! Bij pellets die in zakken worden geleverd, moet het keurmerk van de producent op de zak staan. Bij los gestorte pellets moet er een schriftelijk bewijs van de producent bij zitten. Bestelt u bijvoorbeeld via internet, check dan bij de leverancier of de pellets volgens deze normen zijn geproduceerd.

Pellets = biomassa

De EN+A1-geproduceerde houtkorrels worden gemaakt van resthout uit de timmer- en houtindustrie. Het resthout voor deze duurzame houtpellets wordt door verbranding van afvalhout en schors op een duurzame manier gedroogd. Daarna worden de houtresten tot pellets geperst. De lignine (hars) van de bomen zelf fungeert daarbij als bindmiddel.

De beste pellets

De beste pellets voor uw pelletketel of pelletkachel-cv

De beste houtpellets voldoen aan de strenge Europese EN+A1 normen voor de productie. De labels moeten op de verpakking van de of een schriftelijk bewijs van de pelletfabrikant staan. Deze pellets worden van 100% resthout gemaakt. Pelletkorrels met dit label komen volledig tot verbranding, geven minimaal as (0.5% – 0.7 %) en worden alleen gemaakt van houtresten (CO2-neutraal). Ze voldoen aan de strengste criteria wat betreft lengte, vochtgehalte en samenstelling. Daardoor bent u verzekerd van volledige verbranding en worden houtrook en geuroverlast vermeden of tot een absoluut minimum beperkt.

De houtpellets komen uit de omringende landen van Nederland met duurzaam bosbeheer een grote houtindustrie. Door anders lege - retourtransporten te gebruiken, worden er dus geen extra kilometers gereden. Dat is rendabeler én goed voor het milieu. Daarnaast zijn deze gecertificeerde houtpellets qua dichtheid, dikte en vorm altijd gelijk. Zo weet u zeker dat de pellets geen storing bij het automatische transport naar de pelletketel of pelletkachel-cv of in de verbranding veroorzaken. Zo voorkomt u dus extra kosten!

Pellets duurzaam?

Waardoor zijn pellets zo duurzaam?

De EN+A1-gecertificeerde pellets kunt u gerust super duurzaam noemen. Het gaat om gebruik van resthout uit de regio, biomassa die anders door de houtindustrie verbrand of naar de vuilstort afgevoerd zou worden. Dat betekent simpelweg dat de houtresten in verhouding niet meer CO2 uitstoten dan de boom aan zuurstof heeft geleverd: geheel Co2-neutraal dus. Ook kunt u de as heel goed gebruiken als tuinbemesting, waardoor de natuurlijke kringloop helemaal rond is.

100% duurzaam

100% duurzaam en goed voor uw pelletketel

Pelletketel.nl adviseert streng gecertifieerde pellets van pure biomassa [link naar leverancier] uit met name uit Sauerland en de streek rond Winterberg. Deze pellets zijn compleet duurzaam en goed voor uw pelletketel of pelletkachel-cv. Deze pellets kosten over het algemeen meer dan allergoedkoopste pellets, maar die investering verdient u dubbel en dwars terug. Ook hebben deze pellets een hoge dichtheid. Dat betekent dat u in verhouding minder pellets nodig heeft. Ook voorkomt u reparatiekosten én uw pelletketel, pelletkachel-cv of pelletkachel gaat langer mee.

Doordat de pellets uit de ons omringende landen komen, dragen ze ook bij aan een extra economie in de regio. Het grootste deel van de productiekosten bestaat uit loonkosten zijn. Ook worden de pellets vaak over korte afstand vervoerd door vrachtwagens die meestal lege retourvrachten opvullen. De verbrandingsresten (as) zijn minimaal.

Geen bomenkap nodig

Veel mensen denken dat er bomen worden gekapt voor pelletketels en pelletkachel-cv’s. Maar als u de EN++A1 pellets gebruikt, weet u zeker dat er geen bomen voor worden gekapt. Die worden alleen gemaakt van resthout uit de hout- en timmerindustrie. Dit resthout komt uit de ons omringende landen met veel intensieve bosbouw voor met name meubels en huizenbouw. U gebruikt dus én geen fossiele brandstoffen én u belast het milieu ook niet door houtkap. Heeft u een pelletketel of pelletkachel-cv, gebruik dan dus altijd EN+A1-geproduceerde pellets. Dan weet u zeker dat u een bijzonder duurzaam alternatief voor uw cv-ketel heeft.

De beste houtpellets (EN+A1-geproduceerd)

  • Geen bomenkap
  • Minimale hoeveelheid as
  • Voorkomen houtrook en fijnstof
  • Stoken zuinig
  • Goed voor uw pelletketel

Ladder van Lansink voor afvalverwerking

De Ladder van Lansink geeft aan wat de meest milieuvriendelijke manieren van afvalverwerking zijn.

Vroeger werden houtrestanten zoals houtspaanders en houtmot als bodembedekker (F) gebruikt of domweg verbrand (E). Door gebruik van pellets levert het hout nu energie (D). Met verantwoord bosbeheer dragen pellets duidelijk bij aan een beter milieu.

De prijs van pellets

Een gemiddeld gezin bespaart met een pelletketel of pelletkachel-cv zo’n 30% tot 40% ten opzichte van gas of andere fossiele brandstoffen. Daarbij geldt: hoe groter je gasverbruik per jaar, hoe meer je bespaart. Gelukkig zijn de prijzen van pellets – zeker in vergelijking met gas en elektriciteit – zeer constant.

Goedkopere pellets

Goedkopere pellets vaak oorzaak van problemen

Er zijn ook – vaak net iets goedkopere – pellets op de markt uit bijvoorbeeld de (voormalige) Oostblok- en andere lagelonenlanden. Dat zijn vaak pellets, die qua grootte en hardheid van elkaar verschillen. Daardoor loopt u grote kans dat deze pellets storingen in of zelfs schade aan de ketel veroorzaken. Ook branden ze vaak sneller op, geven ze minder warmte af en geven ze veel meer as. Door gebrek aan goede grondstof worden vaak restanten van MDF- of zaagsel van verlijmd hout aan goedkope pellets toegevoegd. Deze pellets veroorzaken door reuk- en fijnstof en andere schadelijke stoffen overlast voor u en uw buren.

Vaak worden deze pellets worden meestal ook nog eens met chemische middelen gebonden. Kortom: het gebruik van dit soort pellets kunt u simpelweg vergelijken met vervuild en geverfd hout in uw allesbrander stoppen.
Er worden in de pelletmarkt ook pellets aangeboden, waarbij de pellets niet van resthout zijn gemaakt. Dat betekent wat natuurlijk roofbouw op de natuur.
 
Kortom: de vaak gehoorde kritieken op het stoken van hout zijn in bij dit soort pellets geval dan ook terecht.

Kritiek op pellets

Kritiek op pellets gaat voornamelijk over milieuaspecten, rook- en geuroverlast in de nabije omgeving. Koop daarom alleen de beste pellets voor uw pelletketel, pelletkachel-cv of pelletkachel. Bij het gebruik van de niet-gecertificeerde EN+A1-pellets voor productie, zien wij dat dan ook als terechte kritiek. Als u de gecertificeerde pellets gebruikt, draagt u bij aan het milieu en houdt u uw buren te vriend.

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw verwarmingskosten?