Skip to main content

+31 318 541 369

Alternatief voor
 cv ketel

Duurzaam alternatief voor uw cv ketel

Alternatief voor cv ketel

Duurzaam alternatief voor uw cv-ketel

In de meeste Nederlandse huishoudens brandt nog een gasgestookte cv-ketel. Als u milieubewust bent, zoekt u vast naar een duurzaam alternatief. Maar… de kosten spelen natuurlijk ook een rol. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?

Dé duurzame alternatieven voor cv-ketels

Dé meest duurzame alternatieven voor particulieren zijn de pelletketel, pellet cv kachel en de warmtepomp. Voor beide alternatieven krijgt u minstens €2500,- subsidie. De meeste particulieren komen niet in aanmerking voor andere alternatieven voor hun cv-ketel. Gebruik van biogas of een warmtenet kan bijvoorbeeld alleen als uw installatie op een biogasinstallatie of warmtenetwerk in de buurt aangesloten kan worden. Dat is meestal niet het geval.

Verschillen

Verschillen tussen Pelletketel & Pellet cv kachel en Warmtepomp

Pelletketel.nl ondersteunt alle vormen van verduurzaming. Wij leveren daarvoor pelletketels en pelletkachel-cv's als alternatief voor uw gasgestookte cv-ketel. Echter, we raden een warmwaterpomp voor individuele particulieren niet af. Wel laten we u graag de grote verschillen tussen de twee oplossingen zien. Zo kan een pelletketel of pelletkachel-cv in alle type huizen worden geplaatst en is een pelletketel of pelletkachel-cv in de regel duurzamer en goedkoper.

pelletketel of pelletkachel-cv / Warmtepomp

Duurzaamheid: zeer duurzaam / deels duurzaam (i.v.m. extra elektriciteit)
Isolatie in huis: n.v.t. / sterk geïsoleerd huis
Geschikt voor: alle type woningen / nieuwbouw

Geen bomen gekapt

Pelletketel of pelletkachel-cv als alternatief voor gas

Een pelletketel is bijzonder duurzaam. U stookt zelfs CO2-neutraal. Veel mensen denken dat, omdat je nou eenmaal hout stookt, een pelletkachel-cv niet energieneutraal is. Maar pellets zijn gemaakt van resthout uit de timmer- en houtindustrie (EN+A1-geproduceerd). Er worden dus geen bomen gekapt voor deze pellets.

Co2 neutraal stoken

De bomen die door de houtindustrie worden gebruikt, hebben al Co2 opgenomen (natuurlijke omloop). Het grootste deel van die bomen wordt gebruikt voor het maken van meubels en andere toepassingen met hout. Deze bomen worden dus niet voor de houtpellets gekapt. En er ontstaat dus nooit meer Co2 dan dat de boom al heeft opgenomen.

Voor alle type huizen

Een pelletketel is geschikt voor alle huizen (cv én tapwater). Voor kleinere huizen levert ook een pelletkachel-cv voldoende warmte voor alle cv’s en uw tapwater. Een pelletketel en pelletkachel-cv leveren ook voldoende warm water als uw huis slecht geïsoleerd is. Uw radiatoren of vloerverwarming hoeven ook niet vervangen te worden. En net als een uw cv-ketel op gas werken pelletketels en pelletkachel-cv's ook volautomatisch.

Altijd voldoende warm water

Bij een pelletketel of pelletkachel-cv hoeft u nooit een extra boiler aan te schaffen. In het systeem is al een ingebouwde boiler gekoppeld. U heeft dus altijd voldoende warm water. De boiler maakt de pelletketel of pelletkachel-cv daarmee extra duurzaam. Door de opslag van warm water hoeven de pellets niet continu te branden.

Over een pelletkachel

Pelletkachel: verwarmt slechts één ruimte

Belangrijk om te weten is nog dat een pelletkachel iets anders is dan een pelletketel of een pellet cv kachel. Een pelletkachel staat meestal in de woonkamer en verwarmt maar één ruimte. Een pelletkachel kan niet de hele cv-installatie vervangen en warm tapwater leveren. U heeft dan nog een andere, extra oplossing nodig.

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw verwarmingskosten?

Warmtepomp

Warmtepomp als alternatief voor gas

Als u hart heeft voor het milieu, kan een warmtepomp een optie zijn. Wel is het goed om eerst te weten wat dat betekent. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld alleen in nieuwbouw worden geplaatst. Oudere huizen moeten voor een warmtepomp fors geïsoleerd worden. Door de lage temperatuur van het water, is een warmtepomp dan ook voor veel huizen niet geschikt. Ook moet uw tapwatergebruik niet al te hoog zijn.

Vloerverwarming

Warmtepomp duurder zonder vloerverwarming

Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht, het grondwater of de bodem als warmtebron. De warmtepomp levert daarmee water van zo’n 50 ℃. Als u geen vloerverwaming heeft, dan levert een warmtepomp meestal niet voldoende voor warm tapwater. Zonder vloerverwarming moet u dan een (dure) combi nemen met een boiler die gekoppeld is aan het elektriciteitsnetwerk. Een warmtepomp is door de lage temperatuur is dus met name geschikt bij vloerverwarming. Ook komt uw huis in verhouding met een pelletketel of pelletkachel-cv met een warmtepomp langzaam op temperatuur.

Warmtepomp is duurder

Geen brandstof, wel elektriciteit nodig

Het voordeel van en warmtepomp is dat je geen brandstof hoeft te kopen. Het nadeel van een warmtepomp is dat u (zonder vloerverwarming) alsnog veel elektriciteit nodig heeft. Eventuele zonnepanelen op uw dak lossen dit probleem, zeker in de winter, niet afdoende op. Kortom: als het om de aanschaf en de aanpassingen in huis gaat, is een warmtepomp aanzienlijk duurder dan een pelletketel of pelletkachel-cv. Als u dan geen 100% duurzame elektriciteit gebruikt, dan draagt een warmtepomp ook minder bij aan het milieu dan een pelletketel of pelletkachel-cv.

De potentie van de pelletketel

K&S
september 2017

Lees hier het artikel over "De potentie van de pelletketel".